dentendre@dentendre.hu

Telefon: +36-70/383-5562

1054. Budapest, Bank u. 6. (Térkép)

Feb.9.

Érdekességek a cirkonról

A tömör cirkónium ellenáll a levegő oxigénjének, ezüstfehér színű, jól alakítható, nagy szilárdságú fém, az olvadáspontja magas. A sósav, a kénsav és a salétromsav még magasabb hőmérsékleten is alig oldja.

Égésekor cirkónium-dioxid keletkezik. A cirkónium a  természetben megtalálható ásványként ( az ásvány neve baddeleyit) gyakorlatilag minden szilikátkőzetben előfordul. A legfontosabb ásványa a cirkon (ZrSiO4). Kémiailag ellenálló alacsonyabb hőmérsékleteken.

  • A cirkónium-dioxid egy csúcsminőségű kerámia, melyet többek között az űrrepülésnél alkalmaznak. Ez egy ritka anyagnak az oxigénnel alkotott vegyülete. Gyakran nevezik cirkóniumoxidnak, vagy egyszerűen cirkonoxidnak.
  • Az orvosi gyakorlatban röntgenvizsgálatok alkalmával a gyomor és a belek falának átlátszatlanná tételére használják, mivel a röntgensugarakat elnyeli és nem káros az emberi szervezetre.
  • A cirkóniumot az üveggyártásban is hasznosítják, mert az üveg hő- és savállóságát növeli.
  • A cirkon- és az alumíniumoxid kerámiát már több, mint 20 éve alkalmazzák a művi csípőprotézisekben. Ezek a kerámiák könnyen előállíthatóak: lényegében olyan ásványi anyag részekből állnak, amilyenekből a csontstruktúra is felépül. Így ezek felelnek meg a legjobban a természetes csontszöveteknek.

Ahhoz, hogy a cirkóniumból kerámiát kapjunk, egy kémiai átalakulásnak kell bekövetkeznie. A kerámiák a definíció értelmében „égetett anyagok”. Az égetési folyamat oxidációhoz vezet . A cirkónium-dioxidból készített teljes kerámiák további gyártási technikákat, CAD/CAM rendszereket igényelnek. Ezúton érhetik el azt a nagyfokú szilárdságot és törési rezisztenciát.

  • Az utóbbi évek technológiai fejlesztéseinek talán legjelentősebb lépése az un. CAD/CAM rendszerek megjelenése a fogászatban. Lényege-hogy a fogorvos az általa előkészített fogcsonkokról lenyomatot vesz, melynek felöntésével készül a pontos gipszminta. Ennek adatait egy speciális szkenner letapogatja és a számítógépben rögzíti. A technikus számítógéppel 5 mikron (0,005mm) pontosan megtervezi majd megkezdődik a fogpótlás cirkónium vázának „marása”. A cirkon korona vagy híd alapjában véve egy virtuális tervezés és egy marógép faragásának eredménye.
  • Amíg a fogzománc hajlítószilárdsága cca. 200 MPa, és a hagyományos, teljes porcelán borítókoronák hajlítószilárdsága 120–190 MPa között mozog, addig a cirkónium-oxid-alapú koronáké közel 1200 Mpa.